Bejelentés


Oxigén-szifon Adj oxigént az oxigénhiányos sejtjeidnek!AIDS
Az AIDS-betegek vérében és szöveteiben magas sav értékeket mérnek.
Amikor a savterhelés a vérben is jelentkezik, az azt jelzi, hogy a test elhasználta tartalékait és már nincs több lehetősége arra, hogy megakadályozza a vér elsavasodását.
Ilyenkor amilyen gyorsan csak lehet helyre kell állítani a szervezet sav-lúg egyensúlyát intenzív lúgosítással, hogy más módszerek egyáltalán hatékonyak lehessenek.
A test lúgosítása közvetlenül erősíti az immunrendszert, így segít az AIDS immunbetegségben.
Dr. Robert Young

Allergia
A test az intenzív elhárító reakciókkal védekezik az allergének ellen. Gyakran figyelmen kívül hagyják, hogy a test elsavasodása fontos tényező a különböző allergiák megjelenésének szempontjából.
Az allergiás reakciók során kiválasztódik egy hormon, a hisztamin, ami azért is szükséges, hogy a test úrrá lehessen a savakon. Ez a hormon a konyhasó lebontására és szódabikarbóna termelésre ösztönzi a szervezetet.
Az allergiás tünetek esetén meg kell határozni az elsavasodás mértékét, és el kell kezdeni a test lúgosítását, mielőtt más módszerekkel egyáltalán eredményt lehetne elérni.
Dr. Robert Young


Szívinfarktus

A szívinfarktus okaként az orvosi szakirodalom számos tényezőt megjelöl, azonban ha ezeket részletesebben megvizsgáljuk, kiderül, hogy valamennyi a test elsavasodásának egyik jellegzetes megjelenési formája. Csak hogy néhányat említsünk: a túlsúly, a magas vérnyomás, a stressz, a nikotin, az alkohol, és a mozgásszegény életmód, amelyre hivatkoznak. A szívinfarktus fellépésnek előfeltétele azonban, a test évek óta fennálló, krónikus elsavasodása, amely egy, már semmivel sem kompenzálható csúcspontként eredményezi a szív többnyire halálos megbetegedését.

Maga a szívinfarktus úgy alakul ki, hogy az elsavasodott testben a savak hatására megmerevedő vörösvértestek, illetve a nehezen átjárható, koleszterin lerakódásokkal terhelt érfalak miatt a sejtek tápanyagellátása elégtelenné válik, amit részleges szövetelhalás kísér. Ez a folyamat a test minden részében hasonlóképpen zajlik le, de a megtámadott szerv fontosságától függően nem mindig eredményez hirtelen halálhoz vezető tünetet. A szívinfarktus megelőzhető, akárcsak bármely betegség vagy fájdalommal járó tünet az emberi testben.

Ehhez fenn kell tartani a természetes sav-lúg egyensúlyt a testben. Ennek módja a lúgosító tápanyagokban gazdag étrend, a lúgosító étrend-kiegészítők fogyasztása, és a lúgosító életmód. 

Külön kihangsúlyozzuk a lúgosító életmódon belül a stressztől való tartózkodást, a pszichikai megterhelések megfelelő kipihenését és a mindennapi testmozgás jelentőségét. A köztudat túl kevés figyelmet szentel a szív és a lelki állapot kapcsolatának. Pedig a szívkoszorúerek az agyhoz hasonlóan igen nagy számban tartalmaznak stresszhormon receptorokat. Így a lélektani problémák egyenes úton vezetnek a szívinfarktus kialakulásához is, nem csak bármely más elsavasodás okozta tünethez.

Ha arra kényszerülünk, hogy elsősegélyt nyújtsunk szívinfarktus esetén, mielőtt megérkezne a mentőautó, legfontosabb feladatunk, hogy a savaktól súlyosan elmérgezett testet azonnal lúgosítsuk. Ha a beteg képes folyadékot fogyasztani, akkor testhőmérsékletű vízben 8-10 gramm szódabikarbónát maradéktalanul fel kell oldanunk, és azt meg kell itatnunk vele. A nagy dózis azért fontos, hogy a testnek azonnal bőséges mennyiségű lúgos anyag álljon rendelkezésére, amely a lehető leghamarabb enyhíti a vörösvértestek merevségét. Ha a beteg nem képes folyadékot fogyasztani, akkor szódabikarbónával, vagy lúgos fürdősóval elkészített lúgos oldattal dörzsöljük be a testét, míg meg nem érkezik a mentőautó. Hangsúlyozzuk, hogy a roham megjelenése utáni első percek a legdöntőbbek, rendszerint még az orvosi segítség megérkezése előtti időszak. Minden háztartásnak kötelessége ezért akut savtalanítás esetére szódabikarbónával rendelkeznie.
 

Alvászavar

A test lúgosításának köszönhetően a makacs alvászavarok rendszerint elmúlnak, mivel az elsavasodás kifejezetten izgató hatással van a testre.
Az elsavasodás meggátolja, hogy a test természetesen ellazuljon, és akkor is az éberség és a teljesítőkészség állapotában tartja az idegrendszert, amikor ez nem kívánatos.
Sok esetben a savterhelésre adott válaszként bénító fáradtság lesz úrrá rajtunk, de ennek ellenére nem tudunk pihentető álomba merülni. Ha álmatlanság gyötör minket, sok esetben segíthet egy intenzív lúgosítás.
                                         
                                                 Anyajegyek

Az anyajegyek a szervezet lokális savtalanító intézkedései. Azt jelzik, hogy a savak elárasztották a testet, amely lehetőségeinek határáig eljutva kiválasztotta a semlegesített salakanyagokat. Az anyajegyek a test figyelmeztetőjelzései, hogy megfelelő lúgosítás szükségeltetik.
Mint ahogy a banán, mi is pöttyösek leszünk az idő előrehaladtával, ha nem változtatjuk meg savas életmódunkat és nem kezdjük el lúgosítani szervezetünket.
A lúgosítás hatására az anyajegyek illetve az öregedéssel járó barna foltok eltűnhetnek, mint ahogy ezt tapasztalataink igazolják.
Váltson ön is lúgos életmódra!
 

Aranyér

Az aranyér megjelenése arra utal, hogy a test aggasztó mértékben telítődött savakkal. Ha az aranyér már megnyílt és vérzik, az azt jelzi, hogy a test más módon nem tudja biztosítani túlélését, minthogy egy korábban nem létező nyílást hozzon létre. Ilyenkor nem célszerű műtét útján eltávolítani az aranyeret, ezzel elzárni a test kényszerből létrehozott savtúlfolyóját, mert így csak az elsavasodás mértékét fokoznánk tovább.

Nőknél esetenként szülés után aranyeres panaszok lépnek fel, ennek az oka, hogy a test a terhesség idején kimaradt havi vérzések útján nem tudta természetes úton kiválasztani a savakat és a testen belül halmozódtak fel. Az ilyen aranyér rendszerint eltűnik az első mensest követően.

Az aranyeret komolyan kell venni, amely a test azonnali lúgosításátköveteli. A lúgosítás hatására nagyon hamar enyhülnek az aranyeres panaszok és a sav-lúg egyensúly fenntartása esetén nem is újulnak ki.
Asztma

Az asztma, amely egy rohamszerű légszomj a hörgők görcsös összehúzódása miatt, kialakulhat allergia következtében, de létezik nem allergiás eredetű, többnyire idős korban fellépő asztma is. Mindkét esetben a test elsavasodása a megbetegedés oka.
Allergiás asztma esetén a savak semlegesítésére, a test által felszabadított hisztamin hormon eredményezi a hörgők begörcsölését, míg a nem allergiás asztmánál magából a savterhelésből adódó izomgörcs vált ki rohamot; kritikus mértékű elsavasodás lebéníthatja a tüdő kapillárisait, tüdőgörcsöt okozhat. Minden kezelés alapja a test fokozott lúgosítása, amely a lúgosító diétán kívül ásványi anyag étrend-kiegészítőket is igényel.


Bélfalak túlsavasodása

Azon kívül, hogy az elsalakosodott bélfalak akadályozzák a megfelelő tápanyag-, vitamin- és ásványi anyag felszívódást, a belek túlsavasodása nagyon fájdalmas vírus fertőzéshez is vezethet.
Az erjedéssel járó folyamatokból keletkező savak rendkívül agresszívek, létfontosságú aminosavakat és enzimeket károsítanak a vékonybélben, amelyek nélkül nem tudnak regenerálódni a sejtek és felborul az anyagcsere. Egyfajta önmérgezés alakul ki, amely az egész testre kiterjed, így az idegrendszer is károsodik. 

Akár a beteg személyisége és viselkedése is megváltozhat.
Lúgosító ételek mindennapos bőséges bevitele szükséges ahhoz, hogy tartós segítséget nyújtsunk a bélfalaknak. Leghatékonyabb rögtön reggel bőséges mennyiségű (több mint 1 liter) SuperGreens folyadékkal bejuttatni a lúgosító anyagokat. Ezzel nem csak semlegesítünk, de a felgyülemlett savakat ki is mossuk, még mielőtt étkeznénk.


Candida

A savas méreganyagok az emberi szervezetben megfelelő környezetet biztosítanak számos ún. mikroorganizmus (mikroszkopikus méretű organizmus) számára, amelyek azonban kifejezetten káros hatásúak. A mikroorganizmusok egyike a candida. A candida az emberi emésztőcsatornában élő élesztőgomba.
Az orvostudomány ma már tudja, hogy számos betegség az élesztő- és egyéb gombák burjánzásának az eredménye. A mikroorganizmusok anyagcseréje ugyanis mérgező végtermékeket termel. A mikroorganizmusok emésztésük (pontosabban: erjesztés útján történő tápanyag-lebontásuk) során szabadítják fel a savas méreganyagokat, amikor elsősorban a cukrokat energiatermelés céljából felhasználják.
A candida és egyéb mikroorganizmusok kedvelik a szervezet gyengébb területeit, és ott termelik savas méreganyagaikat. E savak károsítják a szöveteket és a szervezetünk működését. A bennünk lévő cukrokkal táplálkoznak, a zsírunkat és a fehérjéinket pedig növekedésre és szaporodásra használják. A mikroorganizmusok tulajdonképpen élve megeszik az embert. Eközben salakanyagaikat (a savakat) a véráramba és a sejtek belsejébe ürítik, amely számukra megfelelő életteret teremt, testünket viszont megmérgezi. Az élesztő-, penész- és más gombákezernél is többféle különböző savas méreganyagot termelnek.
De ne értse félre. A mikroorganizmusok (baktériumok és gombák) önmagukban nem okai a betegségeknek. Azért jelennek meg, mertszennyezett környezetet találtak. Ugyanis a mikroorganizmusok számára a savas környezet az optimális élettér. Túlélésük fokozása érdekében pedig erősen savas salakanyagokat termelnek, és szinte lubickolnak azokban.
A mikroorganizmusok túlzott elszaporodásának jellegzetes tünetei: 

a köröm és a lábköröm gombásodása,
a szexuális vágy hiánya,
alacsony vércukorszint,
allergiák (levegőben szálló anyagokra vagy ételekre),
alvászavarok,
antiszociális viselkedés,
aranyér,
asztma,
bélgázok/puffadás,
bélgörcsök,
bélpangás,
bőrkiütések és csalánkiütések,
bőrszárazság és viszketés,
ciszták és tumorok,
depresszió,
égő szemek,
emésztési zavarok,
endometriózis,
fájdalom,
fáradtság,
fejfájás,
fekélyek,
feldagadt szemek,
felszívódási zavarok,
fertőzés,
fertőzések,
gyomorégés,
hangulatváltozások,
hasmenés,
hiperaktivitás,
hormonális zavarok,
hüvelyi gombásodás,
ingerlékenység,
ínysorvadás,
izomfájdalmak,
ízületi fájdalmak,
különböző ételek utáni sóvárgások,
légzőszervi problémák,
letargia/lustaság,
lupus,
megfázás és influenza,
memóriazavarok,
pajzsmirigy- és mellékvese-problémák,
öngyilkossági hajlam,
pattanásos bőr,
PMS és menstruációs fájdalmak,
rekeszsérv,
reumás artritisz,
rossz lehelet,
szájpenész,
szájszárazság,
szédülés,
szénanátha,
szklerózis multiplex,
túlsúly és soványság,
a testi működés rendellenességei,
húgyúti fertőzések,
vastagbélgyulladás (colitis),
végtaghidegség és remegés,
vegyszerérzékenység,
zsibbadtság,
Az elsavasodás visszafordítása egyet jelent azzal, hogy olyan belső környezetet hozunk létre a szervezetünkben, amelyik nem engedi meg a mikroorganizmusok túlélését.
Ehhez tehát arra van szükség, hogy lúgosítsunk, azaz egyensúlyi állapotba hozzuk a vér és a szövetek kémhatását - lúgosító étrend-kiegészítők fogyasztásával, lúgosító étrenddel, és lúgosító életmóddal. Különösen ajánlott 2 termék a Caprillenic cseppek, amik a vérből tisztítják ki az eszaporodott gombákat és baktériumokat, valamint az "Enzim Spektrum" nevű tabletta, ami a bélrendszert tisztítja meg a túlszaporodott mikroorgainzmusoktól. Ezen termékek használatával a Candida tünetei 1-2 hónap alatt már jelentősen csökkennek illetve tapasztalataink alapján el is múlnak.


Cukorbetegség (Diabetes)
 
A cukorbetegség a rák mellett vezeti azoknak a betegségeknek a listáját, amelyet a jelenkori, savasító, civilizációs élelmiszerek okoznak és súlyosbítanak. A lúgos anyagokra szoruló hasnyálmirigyet tartósan károsítja az elsavasodás, ez a cukorbetegség számos későbbi következményéhez vezet (idegeket megtámadó betegségek, vakság stb.). maga a cukorbetegség is különösen sok savat termel a testben. Sajnos éppen ebben a helyzetben javasolják gyakran a betegeknek e fehérjében gazdag, tehát kiemelten savasító hatású táplálkozást. Az így, mesterségesen felfokozott savterhelés hatásai idővel összeadódnak, ezért is gyakori a cukorbetegség súlyosbodása öregkorban. Az öregkori cukorbetegség oka nem is annyira az inzulinhiány, hanem a hasnyálmirigy súlyos károsodása az erős elsavasodás következtében.
Cukorbetegségben gyakran meglepő eredményeket hoz a gazdag nyomelem ellátást biztosító étrend-kiegészítéssel támogatott, kiegyensúlyozott lúgosító étrend, hiszen a nyomelemek nélkülözhetetlenek az inzulin termelődéséhez. Mivel acukorbetegek gyakran cink- és krómhiányban is szenvednek, ezeket is pótolni kell. Természetesen minden terápia alapja a test folyamatos lúgosítása, mindennapos bőséges lúgosító tápanyag bevitellel, mert ez nem csak a savaktól tehermentesíti a szervezetet, de erősíti az immunrendszert is.


Csontritkulás

Mielőtt a test a savakat kiválasztja, lúgokkal semlegesítenie kell azokat. Ha a táplálékból származó lúgos anyagok mennyisége nem elegendő, a test a tartalékaihoz nyúl, elsősorban a magas kalciumtartalmú csontokhoz. Ennek során veszendőbe megy a csontanyag egy része, és csontritkulás alakul ki. A csontritkulás tehát nem, kopásjelenség, sőt gyakran a gyermekkorig nyúlik vissza az eredete. Az elégtelen gyermekkori kalciumfelvétel nem eredményez optimális csontsűrűséget, így megfelelő tartalékok sem képződhetnek. A zöldségekből származó szervesen kötött kalcium különösen fontos a csontok felépülése szempontjából. A tejből és tejtermékekből az emberi szervezet nehezebben tudja felvenni a kalciumot. A csontokban betöltött szerepén kívül a kalcium más területeken is fontos szerepeket játszik a testben. Szabályozza a szívműködést, az izmok és az idegek ingerület átviteleit és a véralvadást.
Az alkohol, a nikotin, a koffein és a cukor különösen veszélyes kalciumrablók, és mindegyikük savas végterméket képez az anyagcsere során. Az alkohol akadályozza a fehérjeszintézist, amelynek során a csontok rugalmas anyagai képződnek. A csokoládé és a kakaóitalok a bennük lévő nagy mennyiségű oxálsav révén kalciumot vonnak el a csontokból. A kávé a fagylaltok, a pudingok szintén gyorsítják a folyamatot. A cukrozott desszertek táptalajai a Candida gombának, a mely károsítja bélflórát, így a kalcium nem tud megfelelően felszívódni. Mindez még inkább kedvez a csontritkulás kifejlődésének.
A csontritkulás a nőknél gyakran már a változókor beállta előtt megfigyelhető, különösen évekig tartó ösztrogénhiány esetén, bár a legveszélyeztetettebbek a változókort maguk mögött hagyó nők, mert általában az ekkor szükséges napi kalciumbevitelnek csak kis részét veszik magukhoz. Különösen a nők szenvednek gyakori székrekedésben, amely miatt drasztikusan csökken a test kalciumfelvétele. Ilyen esetekben az is hatástalan marad, ha célzottan kalciumot szedünk, mert a belek nem tudják felvenni a kalciumot. A hashajtók szakszerűtlen alkalmazása, és hasonlóképp a gyakori fogyókúrák gyorsítják a csontritkulás folyamatát azáltal, hogy elősegítik fontos ásványi anyagok és nyomelemek kimosódását a szervezetből.
A csontritkulás megelőzése tehát már a gyermekkortól elkezdett lúgosító étkezést és lúgosító életmódot igényel, különös hangsúlyt fektetve a kalcium-tartalmú zöld növények fogyasztására. A már kialakult csontritkulás kezelése elősegíthető lúgosító diétával, amely nem csak a belek működését normalizálja, hanem magában foglalja a test számára életfontosságú szervesen kötött kalcium bevitelét is.


Depresszió

Elsősorban az öregkori depresszió oka a test elsavasodása, de létezik egyfajta pszichikai savmerevség is, ami a motiváció hiányában, a csökkent terhelhetőségben, a fáradtság különböző formáiban, alvászavarokban és kimerültségben nyilvánul meg. A test lúgosítása során egy látszólag semmivel el nem űzhető depresszió néhány nap alatt életörömmé és tettre készséggé alakítható, ahogyan a sav-lúg egyensúly kezd helyreállni. Amint a test visszajut a lúgos, természetes állapotába, elmúlik a kedélyzavar. Depresszió esetén a lúgosító étrend gyakran csodát tehet, még akkor is, ha más terápiák csődöt mondtak.


Bőrbetegségek

A bőr természetes kültakarónk. Nagyon érzékenyen reagál minden környezeti hatásra, de a belső helyzetet is láthatóvá teszi. A bőr mintegy 20 kg-os tömegével és mintegy 2 m2-es felületével a legnagyobb szervünk.
A test a bőrön keresztül is igyekszik megszabadulni a felesleges savaktól. Sőt a legerősebb savakat, amiket a vese már nem tud kiválasztani, azok a bőrön át távoznak. Ha ez mégsem sikerül, mert túl keveset izzadunkekcéma, pattanás, sömör, pörsenés alakul ki.
Súlyosabb következmények az erős kivörösödés, száraz és repedezett bőr, viszketés, sápadtság, bőrhibák, mitesszerek és barna foltok.Fontos tudni, hogy a bőr és a belek szoros összefüggésben állnak egymással, így minden bőrbetegségnél fölmerül a belek megtisztítása is.
A bőrtüneteken kívül az elsavasodás közreműködik a cellulitisz és a kötőszöveti elváltozások kialakulásában is, mert a test egyik savraktára a zsírszövet és a kötőszövet. A bőrgombásodás, a csalánkiütés, a gyomor-, bél- és nyálkahártya-gyulladások oka szintén az elsavasodás.
A bőrbetegségeket, a bőr idő előtti öregedését, rugalmatlanná válását, azaz a bőr elsavasodását megelőzhetjük, illetve visszafordíthatjuk lúgosító táplálkozással és lúgosító étrend-kiegészítőkkel, amelyeknek hatékonyságát fokozzák a lúgosító fürdők is.
Ekcéma
Az ekcéma, még ha allergiás eredetű is, gyakran csak az elsavasodott test nyirok- és immunrendszerének túlzott reakciója. Minden viszkető, gyulladásos bőrelváltozás jól reagál a lúgosításra,a lúgosító étrendre. Mint minden bőrproblémán, ezen is segít a legalább 2 órás időtartamú lúgos fürdő, mint külső kezelés.


Emésztési panaszok

Ha a testnek már nem áll rendelkezésére elegendő lúgos anyag ahhoz, hogy semlegesítse a nyombélből kilépő ételt, akkor az epe és a hasnyálmirigy által kiválasztott lúgos anyagok nem tudják megfelelően elvégezni az emésztés feladatát. Így elégtelenül megemésztett táplálék kerülne a következő bélszakaszokba, és akadályozza azok működését. Ilyenkor káros baktériumok megtelepedése miatt a test önmagát kezdi mérgezni; székrekedés és kellemetlen szájszag lép fel, amelyet alapos fogmosással sem lehet megszüntetni. A hashajtó szerek csak látszólag segítenek, a panaszok megoldása csak a test alapos lúgosításától, lúgosító étrendre való átállástól várható.


Érelmeszesedés

Az erek belső falát vékony hámréteg, az endothel borítja. Ha ez az érzékeny réteg porózussá válik, akkor a vér egyes alkotóelemei fennakadhatnak és lerakódhatnak az erekben. Az endothel porózussá válásának oka, hogy a test elsavasodás esetén semlegesítés céljából lúgos építőelemeket, elsősorban kalciumot von ki abból. Szervezetünk viszont gondoskodik arról, hogy az erek a hiányzó építőelemek ellenére tömítettek maradjanak, és egy olyan anyagot alkalmaz, amelyet viszonylag könnyen elő tud állítani: a koleszterint. A koleszterin ellenáll a savaknak, így a további elsavasodás következtében sem bomlik le. Testünknek az érfalakból eltűnő kalcium pótlására és az erek falának védelme érdekében bőséges mennyiségű koleszterint kell termelnie, ami a koleszterinszint növekedéséhez vezet. Azonban így már nem biztosított a vér szabad áramlása, mert a koleszterin lerakódások egyre vastagodnak, így szükségszerűen csökken az erek keresztmetszete. Zsírrészecskék, fehérjeanyagok, és mészsók is könnyebben hatolnak be az erekbe, ahol lerakódnak. Ennek eredményeként az érfalak egyre keményebbé és rugalmatlanabbá válnak. Az érelmeszesedés, tehát valójában az ereknek a test elsavasodása miatt bekövetkező ásványi anyag vesztése, és az elvont ásványi anyagok koleszterinnel való helycseréje. A szívnek növelnie kell a vérnyomást, hogy biztosítsa a vér áramlását, és a test minden részébe való eljutását, a növekvő ellenállás dacára. A test elsavasodásával a lerakódások az erek falán egyre vastagabbá válnak, és egyre gyakrabban lépnek fel keringészavarok, elsősorban a végtagokban, a szív ereiben, és az agyban. E káros folyamat már egész korai életkorban, akár a huszadik életévtől elkezdődhet, ezért ereink rugalmasságának megőrzése érdekében legfontosabb feladatunk a lúgosító étrend és a lúgosító életmód választása.


Epekő

A máj, az epehólyag és hasnyálmirigy a test belső sav-lúg egyensúlyának legfőbb szabályozói. Különösen az epe igényel nagy mennyiséget a lúgos tápanyagból. Ha ezek nem állnak rendelkezésre megfelelő mennyiségben, akkor megszilárdul az epében oldott koleszterin, és egyéb anyagokkal epekővé alakul. Az epekő (hasonlóképpen a vesekőhöz, a hólyagkőhöz, a fogkőhöz, a reumához, a köszvényhez, az érelmeszesedéshez, és az ízületi gyulladáshoz) a test elsavasodásának következménye, egyfajta lerakódásos megbetegedés. A lerakódásos megbetegedéseknél legtöbb esetben súlyos magnézium-hiányt is meg lehet állapítani, ami azonnali erőteljes mértékben megnövelt magnézium bevitelt igényel. A túlnyomórészt lúgosító étrend és lúgosító életmód, amelyet lúgosító hatású étrend-kiegészítés kísér, hatékonyan előzi meg a lerakódásos megbetegedéseseket, így az epekő kialakulását is.


Fáradtság, kimerültség

Az elsavasodott tipikus test tünete a fáradtság és a kimerültség. Ha ez krónikussá válik, gyakran minden életörömtől megfosztja az embert, mert minden tevékenység megerőltetővé válik. Ehhez alvászavarok, gyenge emlékezet és koncentrációzavarok társulnak. Az elsavasodott emberek gyakran arról panaszkodnak, hogy nincs elég energiájuk, ugyanakkor folyamatos belső nyugtalanság gyötri őket. Ez az idegrendszer állandó túlfeszítettségének a következménye, amelyet a folyamatos savinger okoz. A fáradtság tünetei néhány napon belül enyhülhetnek, ha lúgosító ételekkel tápláljuk testünket, és megfelelő lúgosító étrend-kiegészítőkkel és lúgosító életmóddal helyreállítjuk a felborult belső sav-lúg egyensúlyt.


Fejfájás és migrén

A társadalom elsavasodásával egyre gyakoribbak a mindennapos, hosszan tartó fejfájások, és az emberek igen nagy tömegét érinti a gyakori, de rövidebb ideig tartó fejfájás is. A panaszok alapjául az elsavasodás következtében összehúzódott hajszálerek szolgálnak. Kísérő jelenségként sápadt arcszín, érzékeny vagy könnyező szem, kötőhártya-gyulladás, és szemhéjgyulladás jelentkezhet. Fejfájás és migrén esetében a test lúgosítása, a lúgosító étrendre való áttérés tompíthatja, vagy végleg megszüntetheti a panaszokat.


Fogamzásgátlók és terhesség

A fogamzásgátló tablettáknak van egy súlyos mellékhatása, hogy a kimaradó, vagy lerövidülő havi vérzésnek köszönhetően megzavarják a természetes savkiválasztást. Ennek hatására a test elsavasodik, első jeleként tisztátalanná válik a bőr, és cellulitisz is kialakulhat. A savak további halmozódása fejfájást és migrént okoz. Az ilyenkor bevett fájdalomcsillapító gyógyszerek többségükben acetil-szalicilsavat tartalmaznak, ezzel az elsavasodást csak fokozzák, a mi még gyakoribb és fokozottabb fejfájáshoz és migrénhez vezet. A fogamzásgátlók miatt a testben felhalmozódó savak gyakran súlynövekedést okoznak, mert a test vízvisszatartásával próbálja enyhíteni az elsavasodást; ez akár ödéma képződéshez is vezethet. Aki a fogamzásgátlót szed, annak különösen szigorú és rendszeres lúgosításra van szüksége, mert a felborított havi vérzéssel a test elveszítette természetes savtalanító mechanizmusát.
Sok nő, aki abbahagyja a fogamzásgátló szedését, mert gyermeket szeretne, hosszú ideig nem képes teherbe esni; nem véletlenül, hiszen az elsavasodott test nem fogamzóképes. Akinek sikerül, annak gyermeke egy erősen savval terhelt testben fejlődik a méhben, ami erős megterhelést jelent a magzat számára, de akár károsodásokhoz is vezethet.
Aki teherbe szeretne esni, az lúgosító étrenddel és lúgosító életmóddal már a fogamzás előtt hónapokkal gondoskodjon a természetes sav-lúg egyensúly kialakításáról, hogy a magzat megfelelő környezetben fejlődhessen, és a szervezetét megterhelő hatásoktól mentesen kezdje életét. Az anya testében lévő savak és salakanyagok miatt születik napjainkban olyan sok gyermek fejlődési rendellenességgel, allergiával, vagy más problémákkal.


Fogszuvasodás és fogkő

A fogszuvasodás nem betegség, hanem a test elsavasodásának következménye. A fogak, ahogy a csontok is a test ásványanyag raktárai közé tartoznak. A test elsavasodása esetén a fogak két irányból is támadást szenvednek. Egyik hatás, hogy a test az ásványi anyagokat először a kevésbé létfontosságú területektől, csontoktól, fogaktól vonja el. A másik hatás a nyál pH értékének az egészséges 7-es értékről a savas tartományba való elmozdulása. Ha a nyál elsavasodik, a fogaknak nincs esélyük a túlélésre. A semleges kémhatású nyál rontja a fogakat, a savas kémhatású nyál folyamatosan károsítja azokat, nem véletlen, hogy az elsavasodott testű emberek többségének rosszak a fogai. a károsodást szenvedett fogzománcon lerakódások alakulnak ki, és baktériumok telepednek le, amelyek bevégzik a fogzománc szétroncsolását.
A fogkő is a túlzott savterhelés eredményeként alakul ki. E kőkemény lepedéket olyan savak alkotják, amelyek a fogainkban található kalciummal semlegesítődtek. Fogköves esetekben segít a lúgos sókeverékkel végzett fogmosás. A fogkő nem bírja ki a kémhatás különbséget és egyszerűen lemorzsolódik, ugyanakkor a lúgos sókeverékből pótlódhatnak a fogak ásványi anyag készletei.
Kiegyensúlyozott sav-lúg háztartás esetén, azaz lúgosító étrend és lúgosító életmód mellett, a fogak ellenállóvá válnak a szuvasodással, a fogkővel és az ínysorvadással szemben, és életünk végéig megőrizhetjük a fogainkat.


Gombás fertőzések

A civilizált ember elsavasodása miatt szinte már a társadalom minden tagja a legkülönfélébb gombás fertőzésekben szenved, amelyek egyre inkább károsítják különösen a belek természetes baktériumait. Az elsavasodott test ideális közeget jelent többféle kórokozó gombának,kifejezetten a candida és penészgombáknak. A gombák méreganyagokat választanak ki, amelyek az egész testben hatnak, és tovább fokozzák az elsavasodást. Amint lúgosító étkezéssel megfosztjuk savas táptalajuktól a gombákat, a fertőzések is eltűnnek.


Gyermekáldás hiánya

Az elsavasodott test nem fogamzóképes. Nem csak a természetellenes életvitel és a savasító táplálkozás eredményezhet súlyos elsavasodást a szervezetben, de különösen a fogamzásgátlók egyik káros mellékhatása a savfelhalmozódás. Aki teherbe szeretne esni, az lúgosító étrenddel és lúgosító életmóddal már a fogamzás előtt hónapokkal gondoskodjon a természetes sav-lúg egyensúly kialakításáról, hogy a magzat megfelelő környezetben fejlődhessen, és a szervezetét megterhelő hatásoktól mentesen kezdje életét.
De az anya számára is fontos a lúgosítás, mert a magzat szükség esetén az anyag testének tartalékaiból veszi el azt, amire szüksége van, és ez az anyánál hiánytüneteket eredményez. Az elsavasodott kötőszövet nem tud optimálisan visszaalakulni, így nem csak terhességi csíkok maradnak vissza, de gyakran egy egész életre eldeformálódik az alak, ami nagyon megterhelő lehet.


Gyomorproblémák

Bár a gyomor gyomorsavat termel, ezt a szervünket is károsítja a test elsavasodása. A gyomor termeli az emésztéshez szükséges sósavat úgy, hogy biokémiai reakcióval sósavat és szódabikarbónát állít elő konyhasóból, szénsavból és vízből. Az egészséges gyomor kétszer annyi szódabikarbónát termel, mint sósavat, ezért ez a szerv a test legfontosabb lúgtermelője. A szódabikarbóna bekerül a vérbe, és felveszik azok a szervek, amelyeknek lúgos anyagra van szükségük: a máj, az epe, a hasnyálmirigy és a vékonybél. A gyomor által megtermelt mennyiség azonban nem elég ahhoz, hogy ellensúlyozza a természetellenes, savasító táplálkozás okozta elsavasodást. Ha az elsavasodás miatt az említett szerveknek több lúgos anyagra van szükségük, akkor a gyomornak több szódabikarbónát kell termelnie, ami viszont sósavtermelést eredményez. Ezt érezzük gyomorégés formájában. A túlzott gyomorsavtermelés nem csak fájdalmat okoz, de gyomorgörcshöz, savas felböfögéshez, a gyomornyálkahártya gyulladásához, gombás megbetegedéshez, szájszaghoz vezethet. Ha tartóssá válik ez az állapot, a gyomorsav megtámadja a gyomornyálkahártyát, és gyomorhurut, majd gyomorfekély alakul ki. Gyomorproblémák esetén könnyen segíthetünk a kialakult helyzeten lúgosító táplálkozással és lúgosító étrend-kiegészítéssel. Súlyos elsavasodás esetén a gyomor nagyon nehezen tolerálja a lúgosítást, ezért csak fokozatosan, nagyon alacsony lépcsőkben növelt dózissal érhetjük el a lúgosítás kívánt szintjét.


Hajhullás

A fejbőr természetes állapotában egy ásványi anyagokkal gazdagon ellátott terület, amelyből a hajszálak táplálkoznak. Ha a hajhullás nem genetikai eredetű, akkor annak a leggyakoribb kiváltó oka az elsavasodás. Az elsavasodás okolható a korai őszülésért és a fejbőr allergiákért is. Különösen veszélyeztetettek a sportolók, mert az erőteljes izomtevékenységük következtében felszabaduló tejsav felemészti a fejbőr ásványi anyag tartalékait. A hajhullás különösen gyakran érinti a férfiakat, mert a nők életük termékeny időszakában, évtizedeken át, savakat választanak ki havi vérzésükkel. Egy megritkult hajú férfi mindaddig semmivel sem érzi rosszabbul magát, mint korábban, amíg az elsavasodás következtében az ásványi anyagok elhasználódása csak a fejbőrre korlátozódik. Amint elkerüljük a felesleges savtermelést és savbevitelt, semlegesítjük és kiválasztjuk a felhalmozódott savakat, és feltöltjük az ásványi anyag készleteket - lúgosító táplálkozással és lúgosító életmóddal - akkor a hajhullás nem csak abbamarad, hanem újra ki is nő a haj.


Hallászavar

A hallászavar általában az egyik fület érintő hirtelen hallásvesztésként jelentkezik, amit többnyire zavaró zörejek kísérnek, és szédülés vagy a fülen érzett nyomás is megjelenhet. Hallászavar megjelenésekor minden esetben azonnal fel kell keresni egy orvost. A hallásvesztés oka a belső fül vérellátási zavara. Ezt előidézheti vírusfertőzés, stressz, erős zaj, de az elsődleges ok a test elsavasodásában keresendő. Az elsavasodás következményeként a vörösvértestek merevebbé válhatnak, nem tudnak átjutni a belső fül hajszálerein, eltömik azokat, és elzáródás lép fel. Akut esetben, az orvos értesítésével egy időben, elsősegélyként célszerű elfogyasztani egy pohár vízben 5 gramm szódabikarbónát. A további hallásvesztést mindenképpen el kell kerülni, a lúgosító étrendre azonnal át kell térni és lúgosító étrend-kiegészítők fogyasztása is szükséges. A szódabikarbóna csak elsősegélynek jó, nem jelent tartós megoldást.


Hátfájás

Ha már olyan mértékű az elsavasodás, hogy a testnek az izmokban is raktároznia kell savakat, akkor izomfájdalmak, elsősorban hátfájás lép fel. Ha lúgos tápanyagokat juttatunk a szervezetbe, a feszülő és megkeményedett izmok ellazulnak és enyhül a fájdalom. A szervezet belső lúgosítását célszerű kiegészíteni lúgos fürdővel és megfelelő mennyiségű időt kell szakítani a pihenésre is. A lúgosító terápia kiegészítéseként hasznos lehet a masszázs és a testedzés, amelyekkel hatékonyan támogathatjuk a gerincoszlopot, és javíthatjuk a testtartást. A testmozgás nem csak közvetlenül az izomzatot támogatja, hanem javul a légzés is, így több szén-dioxid (azaz szénsav) választódik ki, amely fokozza a lúgosítás hatékonyságát.


Hőhullámok

A változókor kezdetén és az ahhoz kapcsolódó átállás időszakában a test egy ideig hőhullámokkal próbálja elégetni a felesleges savakat. A testnek ez egy természetes reakciója, amellyel igyekszik alternatív módszert találni a felgyülemlő savak semlegesítésére, hiszen a havivérzés, amely évtizedekig biztosította a savak természetes kiválasztását, már nem működik. Semmiképpen sem tanácsos gyógyszerekkel akadályozni, vagy akár csak korlátozni a testnek ezt az intézkedését, még akkor is, ha a hőhullámok nagyon zavaróak. Ehelyett a természetes módszert kell választanunk, azaz erőteljes lúgosítással (lúgosító étrend, lúgosító étrend-kiegészítők, és lúgosító életmód) kell támogatnunk testünket. A sav-lúg egyensúly normalizálódását követően testünknek nem lesz többé szüksége hőhullámokra, és azok maguktól megszűnnek.


Hörghurut (Bronchitis)

Az elsavasodás fokozza a tüdő fertőző betegségekre való hajlamát, ami hörghuruthoz vezethet. Elsősorban a dohányosok veszélyeztetettek, mert a dohányzás lényegesen súlyosbítja a savasodás miatt fellépő állapotok mindegyikét. A dohányzás gátolja a szódabikarbóna képződését a gyomorban, a gyomrot izgatja, ez által az emésztésre is káros hatással van. A hörghurut megelőzése érdekében a dohányzást tanácsos minél előbb abbahagyni, kerülni kell a passzív dohányzás (a dohányosok által kilélegzett füst belégzésének) lehetőségét, mert e nélkül a test lúgosítása nem lehet hatékony.

 
Idegbántalmak (Neuralgia)

Az idegeket kötőszövet védőburok veszi körül, amely elsavasodás esetén testünk egyik fontos savtárolója is. A test elsavasodása nagyon gyakran idegbántalmak formájában is érzékelhető. Ennek egyik jellegzetes tünete az idegek becsípődése, ami erős fájdalommal jár. Ez akkor szokott jelentkezni, amikor a savterhelés annyira erős, hogy a kötőszöveten kívül az izmokban is savak raktározódnak, izomgörcsöt okozva. A neuralgia tehát egy elsavasodott testben állandóan irritált idegek figyelmeztető jelzése a problémára. Erőteljes lúgosítás többnyire nagyon rövid időn belül a fájdalom enyhülését vonja maga után. Lúgosító fürdők jól kiegészítik a kezelést és meggyorsítják a javulást. Tartós gyógyulás érhető el a lúgos ásványi anyagokban gazdag táplálkozással és lúgosító étrend-kiegészítők fogyasztásával. Lúgosító életmód kiemelt jelentőségű eleme a megfelelő mennyiségű alvás, majd a fájdalommal járó tünetek eltűnése után a mindennapi testmozgás is.


Idegrendszeri panaszok

Az elsavasodás álladó és fokozott megterhelést jelent az idegrendszernek. Agyunknak az egyik legnagyobb, az anyagcsere szükséglete és az anyagcsere forgalma, így az elsavasodás az elsők között érinti ezt a szervet. Az idegrendszeri panaszok változatos formában jelennek meg, ide tartozik az ingerlékenység, a fokozott fájdalomérzékenység, a kedvetlenség, a céltalanság, a fáradékonyság, az alvászavarok, a koncentrálóképesség romlása, az érzékszervek, elsősorban a látás és hallás romlása, a memóriazavarok, a hullámzó kedélyállapot, a depresszió, fejfájások és a migrén. Az idegrendszeri panaszok orvoslása lehetséges a test lúgosításával, majd a sav-lúg egyensúly helyreállítását követő lúgosító étrend és lúgosító életmód fenntartásával azok kiújulása jelentősen csökkenthető.


Idő előtti öregedés

A test elsavasodásának erős öregítő hatása van, amely annál erőteljesebb, minél hosszabb ideje tart az elsavasodás. Az elsavasodásnak ez a hatása megállítható és visszafordítható, ha helyreállítjuk és megőrizzük szervezetünk belső sav-lúg egyensúlyát, megfelelő lúgosító étrenddel és lúgosító étrend-kiegészítőkkel. Külön ki kell hangsúlyoznunk a lúgosító fürdők jelentőségét, amelyek a bőr idő előtti öregedését akadályozzák meg sikerrel, illetve a lúgosító életmódon belül a megfelelő időtartamú pihenés, relaxáció és meditáció jelentőségét, amelyek a pozitív gondolatok ébredését támogatják, és ezzel az elménken keresztül lúgosítják testünket.

Időskori ízületi elváltozások (Arthrosis)
Az elsavasodás következtében létrejövő porcok és csontok ásványi anyag-tartalmának csökkenése degeneratív változásokat okoz. A test természetes állapotában az ízületi fejekben nagy mennyiségű lúgos vegyület található, amelyet savterhelés esetén elvon a szervezet, hogy semlegesítse a savakat. Az ízületi kopást tehát nem a kor vagy a túlterhelés okozza, hanem a test elsavasodása. A lúgos anyagok elvonásának következtében besűrűsödik az ízületi folyadék. A lerakódott kristályokkal együtt ez olyan anyaggá alakul, amely minden mozdulatnál stimulálja a porcot, és fájdalmat okoz. A fájdalom eredményeként a beteg egyre inkább kerül bizonyos mozdulatokat, ez a porc elégtelen vérellátásához vezethet. A testmozgás hiánya, az egyoldalú mozgási szokások, az eldeformálódott csípő kedvez a térd- és csípőízületi megbetegedésekben, és gyorsítja azokat. A túlsúly súlyosbítja az állapotot, mert túlterheli az ízületeket.
A szervezet képes a károsodott ízületi folyadék helyett új kenőanyagot termelni, de ehhez a lúgosító étrend önmagában nem elég, azt ki kell egészíteni természetes kalciumban és foszforban gazdag táplálék fogyasztásával. A kollagén képződéséhez a testnek magnéziumra is szüksége van. Hasonlóan fontos a bőséges C-vitamin bevitel is. A szövetképződéshez szükséges a triptofán nevű aminosav. Ennek bőséges forrása az avokádó, a zöld banán és a mogyoró.
Elengedhetetlen egész életünkben a rendszeres testmozgás, mert csak így biztosíthatjuk az ízületek megfelelő vérellátását.


Immunrendszer gyengesége

Az emberi test immunrendszere egész életünkön át kórokozók tömegét hárítja el anélkül, hogy ebből bármit észrevennénk. Ha teljesen aktív az immunrendszerünk, védekezése már jóval azelőtt lezajlik, hogy akárcsak közérzetbeli zavarok mutatkoznának. Ha viszont a természetellenes életszokások és a helytelen, savasító táplálkozás korlátozza az immunrendszer aktivitását, az már nem tud maradéktalanul eleget tenni a feladatának. Az elsavasodásra a test krónikus fáradtsággal, korlátozott teljesítőképességgel, fejfájással, emésztési zavarokkal reagál, hogy jelezze, segítségre van szüksége. Ezek a tünetek általában megelőzik az immunrendszeri problémákat. Testünk valamennyi működő része összeköttetésben áll egymással, és függ egymástól, ezért a sav-lúg egyensúly fenntartása, azaz a lúgosító étrend és lúgosító életmód az immunrendszer optimális működésének legfontosabb feltétele.


Ingerlékenység

Egyre többször szembesülünk azzal, hogy emberek a legkisebb okkal is elveszítik önuralmukat, illetve állandó ingerültség kínozza őket. Ez a test elsavasodásának az egyik mellékhatása, mert a felgyülemlett savak folyamatosan ingerlik az idegrendszert, amely ez által túl sok adrenalint és tiroxint választ ki, ami agresszivitást és az önuralom elvesztését eredményezi. A rendszeres és erőteljes lúgosítás hatására a kedélyállapot már néhány napon belül javulni szokott, és a nyugodtabb, derűsebb lelkiállapot a lúgosító táplálkozás és a lúgosító életmód fenntartása mellett állandósul.


Izomgörcs

Ha már olyan mértékű az elsavasodás, hogy a testnek az izmokban is raktároznia kell savakat, akkor izomfájdalmak, izomgörcsök jelentkeznek.Az elsavasodás következtében megjelenő tünetek lehetnek hát- és derékfájások, nyakmerevség, a legkülönfélébb izomgörcsök, és lágyrész-reuma. Ha lúgos tápanyagokat juttatunk a szervezetbe, a feszülő és megkeményedett izmok ellazulnak és enyhülnek a görcsök, mérséklődik a fájdalom. A szervezet belső lúgosítását célszerű kiegészíteni lúgos fürdővel és megfelelő mennyiségű időt kell szakítani a pihenésre is. A lúgosító terápia kiegészítéseként hasznos lehet a masszázs és a testedzés, amelyekkel hatékonyan támogathatjuk izomrendszerünket, és javíthatjuk a testtartást. A testmozgás nem csak közvetlenül az izomzatot támogatja, hanem javul a légzés is, így több szén-dioxid (azaz szénsav) választódik ki, amely fokozza a lúgosítás hatékonyságát.


Izomláz

Az izomláz az izomzat fizikai megterhelése során felszabaduló tejsav által okozott pillanatnyi, rendkívül intenzív, lokális túlsavasodás következménye.Az izomláz kialakulását könnyen megakadályozhatjuk, ha a sportolást megelőzően 2-3 órával elfogyasztunk valamilyen lúgosító ásványi anyag keveréket, így juttatva bőséges mennyiségű lúgos tápanyagot szervezetbe. Sportolást követően legalább egy órás időtartamú lúgosító fürdőt kell venni, de ha erre nincs lehetőségünk, már egy negyed óra is jelentős megkönnyebbülést hoz. Ha ezt következetesen folytatjuk, elejét vehetjük mindenféle izomláznak.


Dr. Young: Az izmokról és a csontokról
A gyümölcsökben és zöldségekben megtalálhatjuk a számunkra oly nélkülözhetetlen vitaminokat, lúgos ásványi anyagokat és rostokat. Az Amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) tanulmányában kifejti, hogya lúgosító növényi étrend segíthet megőrizni az izom tömörségét és a csont sűrűségét mind az idős férfiak, mind az idős nők esetében. A tanulmány elkészítését Bess Dawson-Hughes, orvos és táplálkozási szakértő felügyelte a Bostoni Egyetemen. A tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition szakfolyóiratban jelent meg.
A tipikus amerikai étrend gazdag fehérjében, gabonafélékben és más savasító ételekben. Az ilyen savasító étrend napi szinten adagolja a savat a szervezetbe. A kutatók szerint az anyagcsere folyamatai során keletkező sav mennyisége lassan, de stabilan növekszik az öregedéssel.
Úgy tűnik, hogy erre a savdózisra a szervezet izompusztítással válaszol. A kutatók kapcsolatot kerestek a testtömeg és a viszonylag magas káliumbevitel, illetve lúgot produkáló gyümölcsök és zöldségek között. Az efféle étrend megakadályozhatja az elsavasodást. Az ételeket lúgosító és savasító ételekre oszthatjuk aszerint, hogy milyen mellékterméket produkálnak a szervezetben. Tehát az ételek nem önmagukban savasak vagy lúgosak. Például a savas szőlő, citrom és lime (zöldcitrom) átalakításával a szervezetben lúgos melléktermékek keletkeznek köszönhetően a magas kálium-bikarbonát tartalmuknak.  
A kutatók 65 éves vagy 65 év feletti, csontritkulásos betegeket (mintegy 400 önként vállalkozó férfi és nő) vizsgáltak, akik egy hároméves vizsgálatsorozaton mentek keresztül. Vizsgálták az önkéntesek fizikumát, megmérték a magasságukat, súlyukat és a testtömegüket a vizsgálati periódus elején, majd 3 év elteltével.
A kísérlet elején megnézték a vizelet káliumtartalmát is, és 18 hónapig figyelték az étkezési szokásaikat. Azon vizsgálati alanyok, akiknek gazdag volt az étrendje lúgosító anyagokban, például káliumban, 3,6 fonttal (1.6 kilóval) több izomtömeg-növekedéssel számolhattak a fele annyi káliumot bevivő társaikkal szemben. A szerzők szerint ez majdnem ellensúlyozza azt a 4,4 fontnyi (2 kilónyi) izomveszteséget, ami egy egészséges 65 éves vagy e feletti nőnél, férfinál amúgy is jelentkezik egy évtized távlatában.
A sarkopenia, vagyis a zsírtömeg növekedése az izomtömeg kárára, sok kellemetlenséget okozhat. Például a meggyengült lábizmok miatt könnyen eleshetünk. Fontos, hogy a jövő kutatásai a lúgosító étrend és az izomtömeg, izomfunkciók összefüggéseire összpontosítsanak.
Dr. Robert O.Young szerint a fehérjében vagy tejtermékekben gazdag étrend tejsavat, húgysavat, illetve salétromsavat eredményez. Ezeket nem tudja teljesen lebontani a szervezet, így a kötőszövetek, izomszövetek és a csontok károsodnak. Dr. Young tanácsa: „Ha meg akarja őrizni izmai, csontjai masszívságát, akkor kerülje a savasító állati fehérjék, tejtermékek, magas cukortartalmú gyümölcsök fogyasztását! A sav öregít, az öregedés legjobb ellenszere, ha naponta tizenkétszer lúgosító gyümölcsöket, zöldségeket eszünk".


Ízületi gyulladás (Arthritis)

Az ízületi gyulladás nagyrészt az elsavasodásra vezethető vissza és nem csak az ízületeket támadja, hanem a csigolyákat és más testrészeket is. A legfőbb kiváltó ok egy immunrendszeri zavar, amely védőanyagokat választ ki saját ízületi hártyánk ellen, mert az elsavasodás következtében megváltozó szerkezet miatt a test azt már nem ismeri fel sajátjaként. A reumás ízületi gyulladás akkor jelentkezik, amikor a test egyik fontos savtárolója, a kötőszövet már nem tud felvenni több savat, és a testnek az ízületi hártyától kell elvonnia lúgos anyagokat a semlegesítéshez. Egy erőteljes lúgosító diéta szinte azonnali megkönnyebbülést hoz és hosszútávon is megalapozza a gyógyulást. A táplálkozási szokások megváltozatását célszerű kiegészíteni rendszeres szelén- és E-vitamin bevitellel. Ezen kívül javasolt naponta egyszer legalább egy órás időtartamú bázikus fürdő is.


Kedélyállapot változások

A hullámzó kedélyállapot, azaz a hirtelen kedélyállapot változások jellegzetes tünete a test elsavasodásának, és már azt megelőzően jelentkezni szokott, hogy az elsavasodás következtében ateljesítőképesség és a terhelhetőség jelentős csökkenésemegjelenne. Erőteljes lúgosítással, lúgosító étrendre való áttéréssel,természetellenes életmódunk lúgosító életmódra váltásával a kedvező eredményt akár már néhány napon belül is érezhetjük: ismételten átjár minket az életöröm, amelyet a régóta fokozódó elsavasodás miatt nélkülöznünk kellett.


Koleszterin lerakódások

Az elsavasodás ellensúlyozására testünk elvonja a lúgosító ásványi anyagokat (kalcium, magnézium, kálium) azoktól a területektől, amelyekben nagy mennyiségben állnak rendelkezésre. A csontozattól és az ízületektől elvont ásványi anyagokat testünk nem tudja helyettesíteni, a kialakuló csontsűrűség-csökkenés, csontritkulás, és ízületi bántalmak ellen önműködő kompenzáló mechanizmus nem indul be testünkben. Nem így van ez az érfalakból elvont ásványi anyagokkal. Az elsavasodás ellensúlyozására az érfalakból elvont kalcium helyettesítésére testünk beindít egy öngyógyító folyamatot. Azért, hogy az érfalak a hiányzó építőelemek ellenére tömítettek maradjanak, szervezetünk egy könnyen előállítható anyagot alkalmaz, a koleszterint. Az érfalakból eltűnő kalcium pótlására és az erek falának védelme érdekében bőséges mennyiségű koleszterinnek kell termelődnie, ami a koleszterinszint növekedéséhez vezet. A koleszterin ellenáll a savaknak, így a további elsavasodás következtében sem bomlik le. Ha hosszabb ideig tart az elsavasodás, tömörebbé válnak a koleszterin lerakódások az erekben és a véredényekben. Ezáltal nehezen átjárhatóvá válnak a finom hajszálerek, a vér egyre kevesebb tápanyagot tud felvenni a vékonybél falából, egyre kevésbé biztosított a vér szabad áramlása, és mindez tápanyag-ellátási zavarokat von maga után. A tápanyag ellátás hiányát a legjobban megszenvedő szervünk, az agyunk. Az egyre vastagodó koleszterin lerakódások miatt csökken az erek keresztmetszet, ezért a test arra kényszerül, hogy növelje a vérnyomást. A növekvő vérnyomás miatt nő a véredények megpattanásának, vagy megrepedésének a veszélye. Testünk, hogy ezt megakadályozza, még több koleszterint termel. A folyamatnak akár az is lehet a végeredménye, hogy olyan mértékben lecsökken az erek keresztmetszete, hogy már egy kis véralvadék is teljesen eltömítheti őket. Így egyre gyakrabban lépnek fel keringészavarok, elsősorban a végtagokban, a szív ereiben, és az agyban.
A keringési zavarok, amelyek a test elsavasodása miatt megnövekvő koleszterin lerakódások következményei, a testfunkciók általános gyengülését, és hanyatló szellemi és fizikai teljesítményt eredményeznek, már messze azt megelőzően, hogy a legsúlyosabb következmények, az agyvérzés, vagy a szívinfarktus kialakulna. Tehát nagyon szembetűnő és az elsavasodott testű ember számára rendkívül zavaró tünetek figyelmeztetnek arra, hogy a belső sav-lúg egyensúlyt sürgősen helyre kell állítani.
Bátran kijelenthetjük, hogy a koleszterin lerakódások, és az abból származó súlyosabb betegségek elkerülésének leghatékonyabb módja a test lúgosítása és az ásványi anyag készletek újbóli feltöltése, lúgosító étrenddel, lúgosító étrend-kiegészítőkkel és lúgosító életmóddal. A már kialakult magas koleszterinszint lúgosító étrend hatására akár néhány hét alatt is, teljesen természetes úton normalizálódhat.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!